Chinese Taipei 3-6 Nederland
Winnende pitcher Diegomar Markwell © Michael W. Rosa | XiPHiAS Photography

Chinese Taipei 3-6 Nederland

De zondagmiddagwedstrijd tussen Nederland en Chinese Taipei was opnieuw een goedbezochte aangelegenheid. Na de wedstrijd van zaterdagavond waren de Nederlanders gebrand op een beter resultaat. Ze lieten er dan ook geen gras over groeien.

Openingsslagman Gilmer Lampe bereikte het eerste honk met vier wijd, maar hij werd op de grondbal van Stijn van der Meer uitgemaakt op twee. Vervolgens bereikte Van der Meer het tweede honk door een mislukte velderskeus na een grondbal van de knuppel van Danny Rombley, waardoor Nederland het eerste en tweede honk bezet had. Bas de Jong werd met drie slag aan de kant gezet door de Chinese Taipei starter Lo Hua Wei, maar catcher Gianison Boekhoudt ramde een tweehonkslag het linksveld in, waarop zowel Van der Meer als Rombley scoorden: 2-0 voor Nederland.

Met Boekhoudt op twee en Vince Rooi aan slag raakte Lo Hua Wei in de war; hij maakte twee keer achter elkaar schijn. Plaatscheidsrechter Olav Steijger was niet van de wijs te brengen en gaf aan dat Boekhoudt eerst naar drie, en één pitch later naar thuis mocht joggen, wat Nederland op 3-0 bracht.

Het duurde slechts tot de tweede inning tot de Chinese Taipei aanvallend de tanden liet zien. Daar had het Aziatische team echter wel wat hulp van Nederlandse starter Diegomar Markwell voor nodig. Markwell begon zijn tweede inning met twee vrije lopen voor de eerste twee Taipei-slagmensen, en toen Lin Wang Wei een perfecte opofferingsstootslag neerlegde bereikten de lopers het tweede en derde honk; scoringspositie. Vervolgens sloeg Lin Chih Hsien een scherpe grondball tussen de kortestop en het tweede honk, maar Shurendell Mujica wist met een snoekduik de bal tegen te houden en Lin Chih Hsien uit te gooien op één. Wang Po Jung scoorde echter op de productieve uit, wat de stand op 3-1 bracht.

Daarmee was Markwell nog niet uit de problemen, en toen hij volgende slagman Chen Jui Mu met een pitch raakte leken er grotere problemen op komst. De Nederlandse starter redde zichzelf er echter uitstekend uit, door een harde stuiterbal zijn richting in met een sprong uit de lucht te grijpen en de derde nul op één te maken.

De Nederlandse aanval liet zijn pitcher echter niet in de steek, want de eerste helft van de derde inning bracht meer punten. Gilmer Lampe bereikte met zijn tweede keer vier wijd in twee slagbeurten het eerste honk, en na een vangbal van Stijn van der Meer sloeg Danny Rombley een honkslag naar het linksveld waarop Lampe het tweede honk kon bezetten. Bas de Jong volgde Rombley met een harde single het rechtsveld in, waarop de pijlsnelle Lampe een fractie voordat de aangooi de thuisplaat bereikte kon scoren: 4-1 Nederland. Gianison Boekhoudt sloeg vervolgens een sacrifice fly naar het midveld, wat Danny Rombley de kans gaf vanaf het derde honk te scoren: 5-1.

Nederland maakte optimaal gebruik van de kansen die het in de schoot geworpen kreeg, want aan het einde van de derde inning stonden er vijf punten op bord, maar ‘slechts’ vier honkslagen. Efficiënter omgaan met foutjes van de tegenstander kan bijna niet.

Van de vierde tot en met de zevende innings waren het de pitchers die de klok sloegen in een verder vermakelijke pot honkbal. In de zevende Nederlandse slagbeurt sloeg Shaldimar Daantji een honkslag naar het linksveld met één uit, waarna Gilmer Lampe zijn derde vrije loop van de wedstrijd uit het vuur sleepte. Stijn van der Meer volgde Lampe’s slagbeurt met een opposite field honkslag naar links, waarop de snelle Daantji het zesde Nederlandse punt wist te scoren.

Het hoogtepunt van de zevende inning was echter niet in het voordeel van de Nederlandse ploeg. Danny Rombley sloeg een harde grondbal naar tweedehonkman Lin Han, die de bal naar het tweede honk gooide om zodoende Stijn van der Meer uit te maken. In plaats van een poging te doen de snelle Danny Rombley uit maken op één, besloot Taipei kortestop Hsiao Po Ting in één vloeiende beweging naar drie te gooien. Gilmer Lampe, die op volle snelheid naar het derde honk was gerend, gleed iets voorbij het derde honk uit, in een poging terug naar het kussen te duiken. Hij werd dan ook eenvoudig uitgetikt, wat het einde betekende van de slagbeurt van Nederland.

Ondertussen was Diegomar Markwell nog steeds bezig aan een nogal vreemde no-hitter. Ondanks meerdere malen vier wijd, één keer schijn, een geraakte slagman en twee punten tegen, stond er wel nog steeds een nul op het scorebord onder ‘hits’ voor Taipei. Daarnaast speelde het Nederlandse veld niet foutloos in de 8e inning, waardoor de Chinese Taipei een tweede punt wist te noteren (veldfouten van Vince Rooi en Shurendell Mujica).

Manager Steve Janssen had ook genoeg gezien na de zevende inning en haalde zijn startende werper naar de kant. Mike Bolsenbroek maakte zijn Honkbalweekdebuut in de tweede helft van de 8e inning en gooide een keurige 1, 2, 3 inning.

In de gelijkmakende negende slagbeurt bracht Nederland Berry van Driel in met de no-hitter no steeds intact. Maar met één uit zag het publiek de no-hitter als sneeuw voor de zon verdwijnen toen pinch hitter Su Chih Chieh een kanonskogel van een homerun over de muur in heht rechtsveld sloeg en daarmee de eerste homerun van het toernooi op zijn naam schreef.

Plotseling leek Taipei wakker geworden, want de volgende twee pinch hitters, Huang Chia Wei en Chen Chieh Hsien, sloegen ook honkslagen. Hsiao Po Ting sloeg een vangbal naar het linksveld, maar een Chen Wei Chih zorgde ervoor dat de honken vol liepen toen hij een harde bal door het midden sloeg die Shurendell Mujica met een prachtige duik wèl in het binnenveld wist te houden, maar niet op tijd in de handschoen van tweedehonkman Michael Duursma kon gooien voor een uit. Lin Han was de man die het dan moest doen voor Taipei, maar hij kreeg de bal ook niet voorbij het Nederlandse binnenveld, waardoor de overwinning met 6-3 naar Nederland ging.

Catcher Gianison Boekhoudt nam de Player of the Game prijs mee naar huis, dankzij zijn 1-uit-3 dag, met een tweehonslag en drie binnengeslagen punten.

W: Diegomar Markwell (1-0)
L: Lo Hua Wei (0-1)


 


 


Overige baseball nieuws

29e Honkbalweek Haarlem

Deze week zijn we bij de 29e Honkbalweek Haarlem waar we in ...

Read more